A ËSHTË HARAM KONSUMIMI I COCA-COLA-S?

. Posted in FETVA.

Pin It

Pyetja:  A është haram Coca-Cola?

Me emrin e Allahut, të Gjithëmëshirshmit, Mëshirëplotit

Falënderimi i takon vetem Allahut. Paqja dhe bekimi i Allahut qofshin mbi të Dërguarin e fundit të Tij, Muhamedin alejhi selam, mbi familjen e tij, shokët e tij dhe të gjithë ata që ndjekin rrugën e tij deri në Ditën e Gjykimit.

Eselamu alejkum ue rahmetullahi ue berekatuhu!

Përgjigja juaj është: Ne radhe te pare duhet te dime qe te besh hallall apo haram diçka duhet te jeshe i sigurte qe ajo gje eshte me te vertete ashtu (hallall apo haram) dhe te bazohesh ne Kuran e Sunet ose çfarë kane thene dijetaret e Islamit se Allahu thote ne Kuranin Famelarte: "…pyetni dijetarët e Librit, nëse nuk e dini (këtë).” En-Nahl, 43 Eshte gje shume e rende dhe me pergjegjesi shume te madhe para Allahut qe te besh hallall ate qe e ka ndaluar Allahu, apo haram ate qe e ka lejuar Ai, siç ndodh ne kohet e sotme, qe te gjithe japin fetva, hallall, haram, pa e ditur qe nje fjale e tyre pa dije e hedh ne xhehenem. “Me siguri, ata që trillojnë gënjeshtra ndaj Allahut, nuk do të shpëtojnë." En-Nahl 116 se po t’i pyesesh per dicka qe ka lidhje me dunjane si semundje apo ndertim apo mekanike, te thone shko tek doktori apo inxhinieri se ata jane kompetent per kete, ndersa per fetva qe jane me delikate dhe nuk mund t’ju pergjigjet perveçse dijetari, te gjithe japin pergjigje dhe nuk e dine fjalen e Allahut qe thote:" Prandaj, mos thoni me gjuhët tuaja të rreme: “Kjo është e lejueshme (hallall) e kjo e ndaluar (haram)”, që kështu të trilloni gënjeshtra për Allahun. Me siguri, ata që trillojnë gënjeshtra ndaj Allahut, nuk do të shpëtojnë." En-Nahl 116. Dhe thote ne suren El-Earaf - 33: "Thuaj: “Me të vërtetë, Zoti im ka ndaluar vetëm punët e pahijshme, qofshin të hapëta ose të fshehta dhe gjynahet, dhunimin pa të drejtë, t’i shoqërohet Allahut (në adhurim) diçka, për të cilën nuk ju ka dhënë kurrfarë të drejte dhe të thoni për Allahun atë që nuk e dini.”

     Ndersa per Coca-Cola nuk eshte zbuluar dicka qe mund ta quajme haram sepse ne te nuk ka nga gjerat e ndaluara siç eshte alkooli apo produktet e derrit siç thuhet, sepse nuk eshte vertetuar deri me sot dicka e sakte dhe konkrete. Dhe ne rast se vertetohet nje gje e tille atehere automatikisht eshte haram dhe nuk lejohet perdorimi i tyre. Por shume dijetare thone se muslimanet duhet te largohen nga blerja e Coca-Coles dhe Pepsit, ngaqe kjo eshte nje kompani çifute dhe nje pjese te perfitimeve e dergon ne Israil per lufte kundra muslimaneve te Palestines.

    Por, megjithate sipas zbulimeve mjekesore, eshte vertetuar qe ne pergjithesi te gjitha pijet me gaz e demtojne trupin e njeriut rende, si p.sh.: per te pastruar gjakun mbas pirjes se nje kanaceje Pepsi apo Coca-Cola duhen afersisht me shume se nje muaj (nga helmet) dhe nese kjo eshte e vertete, atehere perdorimi i ketyre pijeve eshte i ndaluar dhe duhet larguar nga perdorimi i tyre, se Islami ndalon cdo gje qe demton shendetin e njeriut.

Dhe une ju keshilloj qe te perdorni lengje natyrale, eshte shume me mire per shendetin tuaj sesa keto lloj pijesh qe edhe nese nuk e ndjen demin e tyre sot, mbas disa vitesh mund te jete vone per ty.

Dhe nga gabimet me fatale eshte  ushqimi i femijeve te vegjel me keto lloj pijesh dhe ta demtosh stomakun dhe ta kontaktosh me semundje kanceroze, sic ndodhi keto kohet e fundit me disa femije, qe perdornin pijet e gazuara dhe patatinat, mbasi u semuren rende u zbulua qe ne stomakët e tyre kishte avancuar kanceri shume dhe prindit e tyre ju benin thirrje te gjithe kujdestareve te femijeve qe te mos ju jepnin femijeve te tyre pije te gazuara dhe patatina. (Ky emision eshte dhene ne televizion).

   Eshte edhe dicka tjeter qe thuhet se fabrika kryesore e Coca-Cola-s eshte tallur disa here me simbolet kryesore te Islamit si Qabja dhe muslimanet e Amerikes qe e dine me mire kete i kane bere thirrje disa here muslimaneve ne bote per bojkot (mosperdorimin dhe mosblerjen) e Coca-Cola-s.

Allahu eshte me i Dituri dhe Atij i kerkojme falje!

Vëllai juaj Murat Basha

Burimijetes.com

Rijad, më 7 Maj 2009

Pin It

Të gjitha të drejtat e rezervuara. Burimi Jetes 2007-2021 - Dizajnuar nga: www.burimijetes.com

}); })(jQuery);