Fjala injorancรซ dhe derivatet e saj nรซ Kuran

. Posted in ARTIKUJ.

Pin It
Fjala "๐ˆ๐ง๐ฃ๐จ๐ซ๐š๐ง๐œ๐ž" dhe derivatet e saj ne Kuran.
 
FB IMG 1609392840595Me te vertete injoranca ne fe eshte prej shkaqeve me te keqija  te humbjes se njerzve.Ajo ka sherbyer qellimisht dhe joqellimisht shpesh here ne kundershtimet qe njerzit i kane bere shpalljes hyjnore.Eshte quajtur e kunderta e vertetes dhe te saktes dhe gjithmone eshte ndeshur me llogjiken e shendoshe dhe me argumentet profetike.
 
Ajo mund te jete ne disa forma:
 
๐Ÿ)๐Š๐š๐ฆ๐ฎ๐Ÿ๐ฅ๐ข๐ฆ๐ข ๐ข ๐ฌ๐ž ๐ฏ๐ž๐ซ๐ญ๐ž๐ญ๐ž๐ฌ ๐ฆ๐ž ๐ญ๐ž ๐ค๐จ๐ญ๐ž๐ง
๐Ÿ)๐๐ž๐ซ๐๐จ๐ซ๐ข๐ฆ๐ข ๐ข ๐ฌ๐ž ๐ฏ๐ž๐ซ๐ญ๐ž๐ญ๐ž๐ฌ ๐ฌ๐ž ๐œ๐จ๐ฉ๐ž๐ณ๐ฎ๐š๐ซ ๐๐ฎ๐ค๐ž ๐ ๐ž๐ง๐ฃ๐ฒ๐ž๐ซ ๐ฆ๐ž ๐ญ๐ž
๐Ÿ‘)๐๐š๐ซ๐š๐ช๐ข๐ญ๐ฃ๐ž ๐ž ๐ฌ๐ž ๐ค๐จ๐ญ๐ž๐ฌ ๐ฌ๐ข ๐ซ๐ซ๐ฎ๐ ๐ž ๐ž ๐ฌ๐ž ๐ฏ๐ž๐ซ๐ญ๐ž๐ญ๐ž๐ฌ
๐Ÿ’)๐Š๐ฎ๐ง๐๐ž๐ซ๐ฌ๐ก๐ญ๐ข๐ฆ๐ข ๐ข ๐ฅ๐ฅ๐จ๐ ๐ฃ๐ข๐ค๐ž๐ฌ ๐๐ก๐ž ๐ฌ๐ก๐ฉ๐š๐ฅ๐ฅ๐ฃ๐ž๐ฌ ๐ก๐ฒ๐ฃ๐ง๐จ๐ซ๐ž ๐ฌ๐ข ๐ง๐ฃ๐ž ๐ซ๐ซ๐ฎ๐ ๐ž ๐ž ๐ฏ๐ž๐ญ๐ž ๐ˆ๐›๐ฅ๐ข๐ฌ๐ข๐ญ ๐š๐ฅ๐ž๐ฃ๐ก๐ข ๐ฅ๐š๐ง๐ž๐ญ ๐๐ก๐ž e ๐ฉ๐š๐ฌ๐ฎ๐ž๐ฌ๐ฏ๐ž ๐ญ๐ž ๐ญ๐ข๐ฃ ๐ช๐จ๐Ÿ๐ฌ๐ก๐ข๐ง ๐š๐ญ๐จ ๐ฉ๐ซ๐ž๐ฃ ๐ญ๐ž ๐ ๐ฃ๐ข๐ญ๐ก๐š ๐ซ๐ซ๐ฒ๐ฆ๐š๐ฏ๐ž ๐Ÿ๐ข๐ฅ๐จ๐ณ๐จ๐Ÿ๐ข๐ค๐ž ๐๐ก๐ž ๐Ÿ๐ž๐ญ๐š๐ซ๐ž.
 
๐Ÿ) ๐’๐ก๐ฎ๐ฆ๐ข๐œ๐š ๐ž ๐ง๐ฃ๐ž๐ซ๐ณ๐ฏ๐ž ๐ฉ๐š๐›๐ž๐ฌ๐ข๐ฆ๐ญ๐š๐ซ๐ž ๐ฃ๐š๐ง๐ž ๐ข๐ง๐ฃ๐จ๐ซ๐š๐ง๐ญ๐ž 
 
E edhe sikur t'ua zbritnim Ne atyre engjëjt, t'u flitnin të vdekurit, t'u tubonim atyre çdo gje konkretisht, ata nuk kishin për të besuar, vetëm po të donte All-llahu, ๐ฉ๐จ๐ซ ๐ฌ๐ก๐ฎ๐ฆ๐ข๐œ๐š ๐ž ๐ญ๐ฒ๐ซ๐ž ๐ฃ๐š๐ง๐ž ๐ข๐ง๐ฃ๐จ๐ซ๐š๐ง๐ญ๐ž (En Ame 111)
 
๐Ÿ) ๐ˆ๐ง๐ฃ๐จ๐ซ๐š๐ง๐œ๐š ๐ž ๐ญ๐ฎ๐ซ๐ฆ๐ž๐ฌ (ose e popullit) ๐ง๐ž ๐ฆ๐จ๐ฌ๐›๐ž๐ฌ๐ข๐ฆ
 
Beni israilët i kaluam përtej detit, e ata u takuan me një popull që adhuronte disa statuja të tyre, dhe thanë: "O Musa, na e bën edhe neve një zot (statujë) si zotrat që i kanë ata (ai popull)". Ai (Musai) tha: "๐‰๐ฎ ๐ฃ๐ž๐ง๐ข ๐ฉ๐จ๐ฉ๐ฎ๐ฅ๐ฅ ๐ข๐ง๐ฃ๐จ๐ซ๐š๐ง๐ญ" (Arafe 138)
 
(Nuhu tha) O populli im, unë për këtë nuk kërkoj prej jush ndonjë pasuri, shpërblimi im është vetëm tek All-llahu. Dhe unë kurrsesi nuk i largoj ata që besuan, ata janë afër Zotit të tyre; ๐ฉ๐จ๐ซ ๐ฎ๐ง๐žฬˆ ๐ฃ๐ฎ ๐ฌ๐ก๐จ๐ก ๐ฃ๐ฎ ๐ฌ๐ข ๐ง๐ฃ๐ž ๐ฉ๐จ๐ฉ๐ฎ๐ฅ๐ฅ ๐ข๐ง๐ฃ๐จ๐ซ๐š๐ง๐ญ(Hud 29)
 
(Hudi ) Ai tha: "Vetëm All-llahu e di atë, ndërsa unë po ju kumtoj atë për çka jam i dërguar, por unë po ju shoh se jeni popull injorant" (Ahkaf  23)
 
๐Ÿ‘)๐ˆ๐ง๐ฃ๐จ๐ซ๐š๐ง๐œ๐š ๐ฌ๐ก๐ค๐š๐ค ๐ฉ๐ž๐ซ ๐ก๐ฎ๐ฆ๐›๐ฃ๐ž ๐๐ก๐ž ๐ข๐๐ก๐ฎ๐ฃ๐ญ๐š๐ซ๐ข!
 
Thuaj: Pervec Allahut me urdheroni te adhuroj dike tjeter o ju injorante?(Zumer 64)
 
๐Ÿ’)๐“๐ž ๐ฉ๐š๐ฌ๐ญ๐ซ๐จ๐ฃ๐ฆ๐ž ๐ฏ๐ž๐ญ๐ž๐ญ ๐ญ๐จ๐ง๐š ๐ง๐ ๐š ๐›๐ข๐ง๐๐ฃ๐ž๐ญ ๐ข๐ง๐ฃ๐จ๐ซ๐š๐ง๐ญ๐ž ๐ญ๐ž ๐›๐ž๐ฌ๐ข๐ฆ๐ข๐ญ ๐ญ๐ž๐ค ๐€๐ฅ๐ฅ๐š๐ก๐ฎ
 
.. kurse një grup e kishte preokupuar vetëm çështja e vetvetes. Ata formuan bindje të padrejtë ndaj Allahut, bindje injorante, e thonin: "Ne nuk kemi në dorë asgjë nga kjo çështje"! 
Thuaj: "E tërë çështja është vetëm në duar të All-llahut"! 
Ata fshehin në vetvete atë që ty nuk ta shprehin. (Ali Imran 154)
 
๐Ÿ“)๐†๐ฃ๐ฒ๐ค๐ข๐ฆ๐ข ๐ฆ๐ž ๐ข ๐ฆ๐ข๐ซ๐ž ๐ฉ๐ž๐ซ ๐›๐ž๐ฌ๐ข๐ฆ๐ญ๐š๐ซ๐ข ๐ž๐ฌ๐ก๐ญ๐ž ๐ ๐ฃ๐ฒ๐ค๐ข๐ฆ๐ข ๐ข๐ฌ๐ฅ๐š๐ฆ ๐๐ก๐ž ๐ฃ๐จ ๐ ๐ฃ๐ฒ๐ค๐ข๐ฆ๐ข ๐ข๐ง๐ฃ๐จ๐ซ๐š๐ง๐œ๐ž๐ฌ
 
A thua mos po kërkojnë ๐ ๐ฃ๐ฒ๐ค๐ข๐ฆ๐ข๐ง ๐ž ๐ค๐จ๐ก๐žฬˆ๐ฌ ๐ฌ๐žฬˆ ๐ข๐ง๐ฃ๐จ๐ซ๐š๐ง๐œ๐žฬˆ๐ฌ, po për një popull që bindshëm beson, a ka gjykim më i mirë se ai i All-llahut? (Maide 50)
 
๐Ÿ”)๐ˆ๐ง๐ฃ๐จ๐ซ๐š๐ง๐œ๐š ๐ง๐ž ๐ฆ๐จ๐ซ๐š๐ฅ
 
( Luti ju tha)A vërtet, ju burra nga epshi kontaktoni me meshkujt, i braktisni gratë tuaja? Ju jeni popull injorant (xhahil).(Neml 55)
 
๐Ÿ•) ๐‹๐š๐ค๐ฎ๐ซ๐ข๐ช๐ž๐ฌ๐ข๐š ๐๐ก๐ž ๐ฉ๐ข๐ฌ๐ฉ๐ข๐ฅ๐ฅ๐จ๐ฌ๐ฃ๐š ๐ฌ๐ข ๐ฌ๐ก๐ž๐ง๐ฃ๐š ๐ญ๐ž ๐ข๐ง๐ฃ๐จ๐ซ๐š๐ง๐œ๐ž๐ฌ ๐ฌ๐ž ๐ก๐ž๐ซ๐ฌ๐ก๐ฆ๐ž
 
 Dhe rrini në shtëpitë tuaja e mos u pispillosni ose zhvisheni  si në injorancën e hershme .. (Ahzab 33)
 
๐Ÿ–)๐ˆ๐ง๐ฃ๐จ๐ซ๐š๐ง๐œ๐š ๐ž ๐ ๐ซ๐ข๐ง๐๐š๐ฏ๐ž๐œ๐ž๐ฏ๐ž
 
E robërit e Zotit janë ata që ecin nëpër tokë të qetë, e kur atyre me fjalë u drejtohen injorantët, ata thonë: "Paqe!"(Furkan 63)
 
๐Ÿ—)๐ˆ๐ง๐ฃ๐จ๐ซ๐š๐ง๐œ๐š ๐ฌ๐ก๐ค๐š๐ค ๐ฉ๐ž๐ซ ๐ณ๐ข๐ฅ๐ข ๐๐ก๐ž ๐ค๐ฎ๐ซ๐ญ๐ก๐ž!
 
Ai (Jusufi) tha: "A e dini çka keni bërë me Jusufin dhe vëllain e tij kur ishit injorantë?" (Jusuf 89) 
 
๐Ÿ๐ŸŽ)๐Š๐ž๐ซ๐ค๐ข๐ฆ๐ข ๐ฆ๐›๐ซ๐จ๐ญ๐ฃ๐ž๐ฌ ๐ญ๐ž๐ค ๐€๐ฅ๐ฅ๐š๐ก๐ฎ ๐ฆ๐ž ๐ฅ๐ฎ๐ญ๐ฃ๐ž ๐ค๐ฎ๐ง๐๐ž๐ซ ๐ข๐ง๐ฃ๐จ๐ซ๐š๐ง๐œ๐ž๐ฌ ๐ฌ๐ž ๐ฏ๐ž๐ญ๐๐ข๐ฃ๐ฌ๐ก๐ฆ๐ž ๐๐ก๐ž ๐ฉ๐š๐ฏ๐ž๐ญ๐๐ข๐ฃ๐ฌ๐ก๐ฆ๐ž
 
Musai tha: "All-llahut i mbështetem të më ruaj e të mos bëhem nga injorantët"! (Bekare 67)
 
๐Ÿ๐Ÿ)๐€๐ฅ๐ฅ๐š๐ก๐ฎ ๐ง๐š ๐ค๐ž๐ฌ๐ก๐ข๐ฅ๐ฅ๐จ๐ง ๐ฆ๐จ๐ฌ ๐ฃ๐ž๐ฆ๐ข ๐ฉ๐ซ๐ž๐ฃ ๐ข๐ง๐ฃ๐จ๐ซ๐š๐ง๐ญ๐ž๐ฏ๐ž ๐๐ก๐ž ๐ญ๐ž ๐ฉ๐š๐ฌ๐จ๐ฃ๐ฆ๐ž ๐ข๐๐ž๐ญ๐ž ๐ž ๐ญ๐ฒ๐ซ๐ž
 
Të kishte dashur All-llahu i kishte bashkuar dhe udhezuar në rrugë të drejtë; po ti mos u bën nga injorantet (En Ame 35)
Zoti i tha: "O Nuh, ai (djali) nuk ishte nga prej jush, ai nuk ishte veper mire, e ti mos më kërko Mua atë që nuk di, Unë të këshilloj që të mos bëhesh nga injorantët!" (Hud 46)
 
๐Ÿ๐Ÿ)๐ˆ๐ง๐๐ž๐Ÿ๐ž๐ซ๐ž๐ง๐œ๐š ๐ง๐๐š๐ฃ  ๐ข๐ง๐ฃ๐จ๐ซ๐š๐ง๐ญ๐ž๐ฏ๐ž!
 
Dhe kur e dëgjojnë ndonjë llomotitje marrëzie, i kthejnë shpinën dhe thonë: "Ne kemi veprat tona e ju tuajat, qofshit larg nesh, ne nuk na duhen injorantët!" (Kasas 55)
 
๐Ÿ๐Ÿ‘)๐‹๐š๐ซ๐ ๐ข๐ฆ๐ข ๐ฉ๐ซ๐ž๐ฃ ๐ข๐ง๐ฃ๐จ๐ซ๐š๐ง๐ญ๐ž๐ฏ๐ž ๐ฉ๐ž๐ซ ๐ญ๐ž ๐ฆ๐จ๐ฌ ๐ซ๐ž๐ง๐ž ๐ฉ๐ซ๐ž ๐ž ๐ง๐๐ข๐ค๐ข๐ฆ๐ข๐ญ ๐ญ๐ž ๐ญ๐ฒ๐ซ๐ž
 
Ti  merre të lehtën, urdhëro për mirë dhe largohu prej të injoranteve (el Araf 199)
 
๐Ÿ๐Ÿ’)๐’๐ก๐ฉ๐ข๐ซ๐ญ๐ข ๐ข ๐ง๐ฃ๐ž๐ซ๐ข๐ฎ๐ญ ๐ž๐ฌ๐ก๐ญ๐ž ๐ˆ ๐๐จ๐›๐ž๐ญ ๐๐ก๐ž ๐ฆ๐ฎ๐ง๐ ๐ญ๐ž ๐š๐ง๐จ๐ฃ๐ž ๐ง๐ ๐š ๐ฏ๐ž๐ฉ๐ซ๐ข๐ฆ๐ข ๐ข๐ง๐ฃ๐จ๐ซ๐š๐ง๐ญ๐ž๐ฏ๐ž ๐ง๐ž๐ฌ๐ž ๐ง๐ฎ๐ค ๐ˆ ๐ฆ๐›๐ž๐ฌ๐ก๐ญ๐ž๐ญ๐ž๐ญ ๐™๐จ๐ญ๐ข๐ญ
 
Jusufi tha: "O Zoti im, burgu është më i dëshiruar për mua, se sa atë që ma ofrojnë ato mua dhe nëse Ti nuk largon prej meje dredhinë e tyre, unë mund të anoj te ato e të bëhem injorant"(Jusuf 33)
 
Ne ua ofruam amanetin (obligimet) qiejve, tokës dhe maleve, e ato nuk deshën ta marrin përsipër atë dhe u frikësuan prej tij, ndërsa njeriu atë e mori mbi vete; dhe ai i bëri padrejt vetes, dhe ishte i padijshëm(injorant).(El Ahzabe 73)
 
๐Ÿ๐Ÿ“)๐๐๐š๐ฅ๐จ๐ก๐ž๐ญ ๐ฏ๐ž๐ฉ๐ซ๐ข๐ฆ๐ข ๐ฆ๐ž ๐ข๐ง๐ฃ๐จ๐ซ๐š๐ง๐œ๐ž ๐๐ก๐ž ๐ฉ๐š  ๐ฏ๐ž๐ซ๐ญ๐ž๐ญ๐ž๐ฌ๐ข
 
O ju që keni besuar, nëse ndonjë i prishur u sjell ndonjë lajm, ju shqyrtojeni mirë, ashtu që të mos e goditni ndonjë popull me padije(injorance), e pastaj të pendoheni për atë që keni bërë(Huxhurat 6)
 
๐Ÿ๐Ÿ”)๐„๐ฎ๐Ÿ๐จ๐ซ๐ข๐š ๐ข๐ง๐ฃ๐จ๐ซ๐š๐ง๐ญ๐ž ๐ง๐ฎ๐ค ๐ž๐ฌ๐ก๐ญ๐ž ๐œ๐ข๐ฅ๐ž๐ฌ๐ข ๐ž ๐›๐ž๐ฌ๐ข๐ฆ๐ญ๐š๐ซ๐ž๐ฏ๐ž ๐ญ๐ž ๐๐ซ๐ž๐ฃ๐ญ๐ž
 
Kur ata që nuk besuan ndezën në zemrat e tyre euforinë dhe entiuzazmin  injorant (pagane), po All-llahu dhuroi qetësimin e Vet ndaj të dërguarit të vet dhe ndaj besimtarëve …(Fet’h 26)
 
๐Ÿ๐Ÿ•)๐‚๐๐จ ๐ฏ๐ž๐ฉ๐ซ๐ข๐ฆ ๐ช๐ž ๐ฆ๐ฎ๐ง๐ ๐ญ๐ž ๐›๐ž๐ฃ ๐›๐ž๐ฌ๐ข๐ฆ๐ญ๐š๐ซ๐ข ๐ฆ๐ž ๐ฉ๐š๐๐ข๐ฃ๐ž ๐€๐ฅ๐ฅ๐š๐ก๐ฎ ๐๐จ ๐ญ๐ข๐š ๐Ÿ๐š๐ฅ๐ž ๐ง๐ž๐ฌ๐ž ๐š๐ข ๐ฉ๐ž๐ง๐๐จ๐ก๐ž๐ญ ๐ญ๐ž๐ค ๐€๐ข
 
Pendim i pranueshëm te All-llahu është vetëm ai i atyre që e bëjnë të keqen me mosdije(injorance) e shpejt pendohen; të tillëve All-llahu ju pranon pendimin, se All-llahu ështe i Dijshmi,  i Urti.(Nisa 17)
 
E kur të vijnë ty ata që i besojnë ajetet tona, thuaju: "Selamun alejkum, Zoti juaj ia pershkroi vetes se Tij  mëshirën. Kush bën prej jush ndonjë të keqe pa dije(me injorance), e mandej pas asaj (të keqe) pendohet dhe përmirësohet, s'ka dyshim se All-llahu është që falë shumë dhe është Mëshirues".(En Ame 54)
 
Pastaj Zoti yt për ata që nga injoranca bënë punë të këqija, e pastaj u penduan dhe bënë mirë, s'ka dyshim se Zoti yt është Meshiruesi dhe Falesi(Nahl 119)
 
Xh. Stafa
Pin It

Të gjitha të drejtat e rezervuara. Burimi Jetes 2007-2021 - Dizajnuar nga: www.burimijetes.com

}); })(jQuery);